Amenzi mai mari pentru încălcarea regulilor

de transportare în mașină a copiilor în vârstă de până la 7 ani

Conducătorii auto care nu vor fixa copii în scaunele auto vor risca amenzi de la 600 până la 1.200 de lei, dar și două puncte de penalizare. Potrivit unui proiect de modificare și completare a Codului contravențional, aprobat de Guvern, transportarea copiilor în vârstă de până la 7 ani, contrar prevederilor Regulamentului circulaţiei rutiere, se va sancţiona cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale cu aplicarea a două puncte de penalizare.

Conform Regulamentului circulaţiei rutiere, copiii cu vârsta de până la 12 ani pot fi transportaţi doar în autoturismul care este utilat cu sistem de reţinere (sau cu alte mijloace de adaptare: pernă specială, scaun de înălţare, care acordă posibilităţi de aplicare a centurilor de siguranţă standard) a copiilor, cu respectarea următoarelor cerinţe:

  • sistemul de reţinere a copiilor corespunde standardelor de siguranţă;
  • sistemul de reţinere a copiilor corespunde masei şi taliei copilului;
  • poziţia copilului pe scaun permite aplicarea corectă (bazin/umăr) a centurii de siguranţă.

Totodată, Regulamentul prevede că transportarea în grup a copiilor se efectuează numai în microbuze şi autobuze. În salonul acestor vehicule trebuie să se afle cel puţin o persoană adultă în calitate de însoţitor, iar autovehiculele trebuie să fie semnalizate în faţă şi în spate cu semnul distinctiv

Redacția actuală Codului contravențional prevede amenzi mai mici, dar mai multe puncte de penalizare pentru încălcarea regulilor de folosire a sistemului de reținere pentru copii. Astfel, în prezent lipsa scaunelor auto se sancţionează cu amendă de la 9 la 12 unităţi convenţionale cu aplicarea a trei puncte de penalizare.

 
28. 04. 2018