Siguranța rutieră în Europa - o prioritate pentru următorii zece ani

 IP/09/1863

Bruxelles, 2 decembrie 2009

 

     În 2008, 39 000 de cetățeni europeni și-au pierdut viața în accidente rutiere. Obiectivul UE de a înjumătăți numărul de persoane decedate în accidente rutiere până în 2010 (și anume 27 000 de decese) va fi greu de atins. Comisia Europeană organizează astăzi o conferință despre rezultatele consultării publice premergătoare elaborării Programului european de acțiune pentru siguranța rutieră 2011-2020. Peste 400 de părți interesate din domenii diferite vor dezbate problemele și situația actuală a siguranței rutiere în Uniunea Europeană.

     „Consultarea publică și conferința de astăzi contribuie la definirea unui program european de acțiune pentru siguranța rutieră cu obiective clare și măsurabile, care se va derula în perioada 2011-2020. Europa nu poate fi permisivă în ceea ce privește siguranța rutieră deoarece zeci de mii de vieți omenești sunt în joc în fiecare an. Acest program de acțiune ne va ajuta să fim în continuare exigenți și hotărâți în lupta împotriva accidentelor rutiere. Noul program de acțiune se va concentra, de asemenea, pe o serie de priorități cheie, ca de exemplu accidentele pe drumurile rurale (60% din numărul total de decese) și participanții la trafic vulnerabili, precum pietonii, bicicliștii, motocicliștii și bătrânii”, a declarat în deschiderea conferinței comisarul pentru transporturi, Antonio Tajani.
     După bilanțul programului actual de acțiune pentru siguranța rutieră (2001-2010), Comisia va face publice rezultatele procesului de consultare organizat în decursul ultimelor luni în scopul de a contribui la următorul program de acțiune. Pentru a aduna idei cu privire la acțiuni viitoare care ar putea contribui la îmbunătățirea siguranței rutiere în UE, în acest proces au fost implicați atât experți, cât și publicul larg.
Dezbaterea are loc sub forma unor mese rotunde cu experți și a unor sesiuni plenare cu toți participanții. Subiectele abordate în cadrul primei mese rotunde sunt siguranța vehiculelor și a infrastructurii, cu accent pe siguranța motocicliștilor, vehiculele viitorului precum mașinile electrice, condusul ecologic, precum și modalitățile de adaptare a infrastructurii la diferitele categorii de participanți la trafic. Cea de-a doua masă rotundă abordează rolul pe care îl pot avea cetățenii în îmbunătățirea siguranței rutiere. La masa rotundă participă reprezentați ai victimelor accidentelor rutiere, ai șoferilor profesioniști, ai autorităților publice, ai poliției rutiere și ai participanților la trafic vulnerabili (pietonii, bicicliștii și bătrânii, de exemplu), precum și reprezentați ai sectorului.
     Tot astăzi, pe site-ul EUROPA s-a lansat o nouă secțiune dedicată siguranței rutiere. Aceste pagini web multilingve și ușor de folosit vor oferi informații bogate despre siguranța rutieră pe categorii de participanți la trafic, precum șoferi, motocicliști, pietoni și bicicliști, cu ajutorul pictogramelor și al altor tipuri de informații pe înțelesul tuturor.
     Vicepreședintele Tajani a prezentat totodată Premiile de Excelență în Siguranța Rutieră 2009. Aceste premii sunt oferite în cadrul Cartei europene a siguranței rutiere, o inițiativă a Comisiei Europene prin care li se oferă întreprinderilor, asociațiilor, institutelor de cercetare și autorităților publice o platformă pentru siguranța rutieră. Scopul lor comun este de a desfășura acțiuni concrete și de a face schimb de bune practici în vederea ameliorării problemelor de siguranță rutieră cu care se confruntă. Carta europeană a siguranței rutiere este una dintre acțiunile incluse în Programul european de acțiune pentru siguranța rutieră 2011-2020. Câștigătorii, pe categorii, ai premiilor din acest an sunt:
-      Companii mari și multinaționale: EKO Fuel Stations Bulgaria (Bulgaria)
-      Întreprinderi mici și mijlocii: Transportes Bizarro Duarte, Lda. (Portugalia)
-      Federații și asociații: Zrzeszenie Miedzynarodowych Przewozników Drogowych (Asociația transportatorilor rutieri - Polonia)
-      Instituții: Shropshire Fire and Rescue Service (Regatul Unit)
-      ONG-uri: Prague Mothers (Republica Cehă)
-      Entități locale (regiuni și orașe): Linköpings kommun (Suedia)

Informații suplimentare:
http://ec.europa.eu//road_safety/
http://www.erscharter.eu/