SISTEMUL CIRCULAŢIEI RUTIERE


Arhitectura constructii

 
Sistemul circulatiei rutiere(S. C. R.) reprezinta o multitudine de utilizatori de drumuri, respectiv de participanti la traficul rutier (o diversitate de vehicule, pietoni, calatori) prin care prezenta legislatie ordoneaza si reglementeaza modul de deplasare a acestor categorii de participanti la trafic.
S .C. R. este alcatuit din trei factori de baza ce definesc în esenta acest sistem, iar literatura de specialitate apreciaza si contributia lor la accidentul de circulatie astfel:
- factorul natural, (drumul), datorita particularitatilor sale contribuie în proportie de 3% la producerea accidentului de circulatie;
- factorul tehnic, vehicul sau autovehicul care la fel potrivit particularitatilor sale participa la acelasi accident în proportie de 2%;
- factorul uman, omul considerat si conducatorul acestui sistem, îsi aduce contributia în proportie de 95% la accidentul rutier.
  Toti acesti trei factori trebuie sa conduca spre realizarea a doua obiective majore si anume:
- fluenta traficului (circulatia trebuie sa curga la fel ca un fluviu);
- siguranta circulatiei rutiere.
S. C. R.impune cu necesitate participantilor la trafic respectarea legislatiei rutiere, conditie esentiala a realizarii unei circulatii fluente, într-o deplina siguranta si securitate, în scopul eliminarii pe cât posibil a evenimentelor rutiere.
  
SISTEMUL CIRCULATIEI RUTIERE.pdf