DRUMUL EXPRES ȘI DEOSEBIRILE FAȚĂ DE AUTOSTRADĂ


 

     In momentul de fata in Romania nu exista drumuri expres. In acest articol încercam sa va explicam ce înseamnă un drum expres si cum se diferă fata de autostrăzi.
 
Caracteristici 
 
Drumul expres, denumit si drum rapid, este un drum public pe care viteza minima este de 50km/h, iar viteza maxima de 120km/h.
MasterPlanul General de Transporturi este un document esential pentru strategia infrastructurii in tara noastră. Conform acestui plan, drumurile expres din Romania vor avea următoarele standarde:
·  doua benzi pe sens
·  spatiu median de separare a sensurilor de circulatie pentru a impiedica trecerea accidentala pe sensul opus
·  doua acostamente
·  nu se vor intersecta la nivel cu nicio alta cale de comunicatie (cale ferate, drum etc), intersectiile cu alte cai vor fi denivelate (pod, pasaj etc)
·  intrarea si iesirea va fi permisa numai pe partea dreapta, in locuri special amenajate, cu benzi de accelerare si decelerare
·  vor exista spatii de parcare, baze de intretinere si garduri de protectie
·  vitezele maxime vor fi de 80km/h pentru regiunea de munte, 100 km/h pentru regiunea de deal si 120km/h pentru regiunea de campie
 
Costuri
 
Constructia drumurilor expres este de obicei mai ieftina decat in cazul autostrazilor. Surse ministeriale sustin ca realizarea drumurilor expres ar urma sa coste chiar si cu 30% mai putin decat in cazul unei autostrazi. Planul guvernantilor este ca aceste drumuri sa poata fi tranformate in autostrazi.
Diferente dintre drumurile expres si autostrazi
Cele mai mari diferente le reprezinta lipsa benzii de siguranta si viteza maxima de 120km/h. Benzile de circulatie sunt cu 25 cm mai inguste.
 

 Drum expresAutostrada
Latime totala 22 m 26 m
Benzi pe sens minim 2 minim 2
Latime banda 2 x 7 m 2 x 7,5 m
Benzi de ghidare 4 x 0,5 m 4 x 0,5 m
Benzi de urgenta 0 2 x 0,5 m
Spatiu median 3 m 3 m
Viteza maxima 120km/h 130km/h
 

Drumurile expres in alte tari
 
Astfel de drumuri putem regasi in Polonia, Ungaria, Croatia, Italia, Spania, Marea Britanie etc. Totusi, standardele difera de la o tara la alta. Astfel, in unele tari ele pot arata ca niste autostrazi, iar in alte zone ele poti fi cu o singura banda pe sens sau fara separatoare de sens.
 
Drum expres S1 In Polonia in apropiere de Bielsko-Biała:

 
Drum expres S6 in Polonia in apropiere de Gdynia:

 
Drum expres "dual carriageway"- A63(T) - in Marea Britanie:

 
Drum expres in Austria - S5 Stockerauer Schnellstraße:

 
Sursa foto: Wikipedia de Echipa pdc.ro 

https://www.pdc.ro/articole/drumul-expres-si-deosebirile-fata-de-autostrada-220