Acte necesare pentru intrarea cu mașina în Turcia

 

 

 

Pentru ca este vara gândurile noastre o iau la sănătoasa pe meleaguri străine cu mult înainte de data plecării. Iar printre destinațiile preferate de romani se număra Grecia, Turcia, Bulgaria si Croația. Daca ați ales răsfățul turcilor si aveți de gând sa ajungeți la destinație cu mașina care nu este proprietate personala trebuie sa știți ca aceasta tara aplica un tratament special care da multa bătaie de cap turiștilor din cauza unei birocrații aparent excesive.

De aceea, Ana Nicula, reprezentat al biroului de traduceri Cameleon Consulting, ne-a ajutat sa facem putina lumina pentru a nu lașa ca formalitățile sa se transforme intr-o adevărat aventura si sa ne strice cheful de vacanta.

De ce acte este nevoie pentru a ieși cu mașina din tara?

In esența de toate actele mașinii: cartea verde, extinderea poliței CASCO, daca este cazul, dar si de o împuternicire din partea proprietarului.

Când este nevoie de o împuternicire?

Împuternicirea (sau procura) este necesara atunci când șoferul care iese cu mașina din tara nu este proprietarul mașinii. Exista 3 situații posibile: mașina este achiziționata in leasing, mașina se afla in proprietatea unei societăți comerciale sau proprietarul este o persoana fizica, alta decât conducătorul auto. In oricare dintre situații, proprietarul mașinii trebuie sa-l împuternicească pe șofer pentru ca acesta sa nu aibă probleme la granița.

In general, in statele membre UE, prezentarea împuternicirii nu este necesara decât in cazul producerii unui accident.

Exista însa si situații speciale, cum este cazul Turciei, unde intrarea pe teritoriul acestui stat NU ESTE PERMISA fără acest document.

Împuternicirea pentru Turcia este diferita de cea pentru orice alt stat?

Da. Pentru orice alt stat european, membru sau nu al UE, împuternicirea poate fi prezentata in limba engleza. Același document însa, pentru a fi acceptat de autoritățile vamale turce, trebuie sa parcurgă mai multe etape: 1) traducere autorizata (efectuata OBLIGATORIU de către un traducător autorizat de Ministerul Justiției) din limba romana in limba turca si 2) autorizarea documentului la Secția Consulara a Ambasadei Turciei.

Aceasta procedura este mult mai simpla decât cea afișata pe site-ul MAE sau chiar al unor companii de leasing. De ce?

Ei bine, in urma cu câțiva ani, procedura era mult mai complicata: era nevoie de data certa pe documentul original, apostila si legalizare notariala. Intre timp, Secția Consulara de pe lângă Ambasada Turciei a simplificat procedura, dar pe site-ul MAE nu a mai făcut nimeni modificarea. Exista chiar unele birouri de traduceri care aplica in continuare acest sistem. Turiștii nu au probleme la vama, dar procedura este mult mai costisitoare si necesita mult mai mult timp.

Acum este mult mai simplu.

Cat durează si cat costa?

Biroul nostru de traduceri oferă un pachet special in aceasta perioada: 110 lei pentru livrare in regim normal (2 zile lucrătoare) sau 150 lei pentru livrare in regim de urgenta (1 zi lucrătoare).

Mai este nevoie si de altceva pentru a intra liniștit in Turcia cu mașina?

Nu. Motivul neplăcerilor de la vama este legat, in general, de aceasta împuternicire. Daca, însa, actul este in regula, cu siguranța nu veți avea probleme.

Acum ca am rezolvat problema formalităților, ne putem canaliza întreaga energie spre deliciile unui sejur bizantin. Nu uitați sa conduceți prudent si responsabil.

Distracție plăcuta!