Cât costă asigurarea auto în Moldova comparativ cu statele europene (grafic)

 

 

 foto simbol 

Foto: alin-picu.blogspot.com

 

Moldovenii plătesc cel mai puțin pentru asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) din statele din Europa. Cel puțin așa arată datele unui studiu plasat pe www.xprimm.md, relevă UNIMEDIA. 

 

Dacă în UE liberalizarea prețurilor la RCA a dus la majorarea acestora, în majoritatea țărilor membre CSI prețul este reglementat de stat. Acestea nu acoperă, însă, accidentele produse în afara hotarelor proprii. Daunele provocate terților și cheltuielile de compensare a vătămării corporale și a decesului sunt rambursate de compania de asigurari conform condițiilor poliței RCA.

Studiul a fost realizat în baza unui calcul al costului poliței RCA pentru un locuitor de 30 ani al capitalei, fără copii, în posesia unui Logan, RENAULT (fabricat în 2010, motor 1.6 benzină) pentru luna ianuarie 2014. În fiece țară s-a determinat prețul minim pentru asigurare din portalurile companiilor de asigurări.

Conform acestui studiu, moldovenii plătesc doar 32 de Euro, ceea ce este aproximativ similar cu suma achitată în Belarus - 35 Euro. Vecinii din Ucraina achită 70 de Euro, în timp ce cei din Federația Rusă - 174 de Euro.

În statele Uniunii Europene, cele mai ieftine polițe RCA le achită cei din Ungaria - 96 de Euro, Bulgaria -98 de Euro și România - 115 de Euro. De cealaltă parte, nemții sunt cei care trebuie să plătească cel mai mult pentru polițele de asigurare auto - circa 695 de Euro, croații - 522 de Euro și slovenii - 424 de Euro. Prețurile înalte ale polițelor germane sunt determinate de avantajele care le oferă. Acestea au o acoperire de 12 milioane de Euro pe persoană în cazul vătămării corporale și 100 de milioane de Euro pentru daunele materiale.

 

 

 

Conform legislației statelor europene și CSI, asigurarea de răspundere civila auto este obligatorie, chiar dacă plățile și acoperirile diferă considerabil de la țară la țară.