PASUL 1 - CONDIŢII PRELIMINARE

     Pentrau a putea obţine permisul de conducere trebuie să îndepliniți următoarele condiţii:

a) să aveți vârsta nu mai puțin de:

   - 16 ani - pentru subcategoriile A1 şi B1;
   - 18 ani - pentru categoriile B, BE, H şi subcategoriile A2, C1, C1E;
   - 20 ani:
       - pentru categoria A, dacă persoana face dovada conducerii pe o perioadă de cel puţin 2 ani pe un motociclu din subcategoria A2;
       - pentru conducerea triciclului cu o putere ce depăşeşte 15 kW;
  - 21 ani - pentru categoriile C, CE, F, I şi subcategoriile D1, D1E;
  - 24 ani - pentru categoriile A, D şi DE.

b) să fiți apt din punct de vedere psihofiziologic, intelectual pentru a conduce autovehicule pe drumurile publice.

c) să fiți apt din punct de vedere medical pentru a conduce autovehicule din categoriile/subcategoriile pentru care solicitați examinarea.

d) să faceți dovada absolvirii cursurilor unei şcoli, organizate de unităţi licenţiate/autorizate, în condiţiile legii.

e) să fiți declarat admis în urma susținerii examenului pentru obținerea permisului de conducere- atât proba teoretică (examenul auto pe calculator), cât și cea practică (poligon și traseu) pentru categoria/subcategoria solicitată.

PASUL 2 - ALEGEREA ŞCOLII AUTO POTRIVITE

     Alegerea școlii auto este un pas important în demersul Dvs. de obținere a permisului de conducere. Principalele  motive pentru care trebuie sa fiți atenți când alegeți școala auto sunt:

  - calitatea și seriozitatea pregătirii în școală (documentați-vă la link-ul statistica, pentru a vă convinge de raiting-ul cunoștințelor la examenul teoretic);
  - un indice important este faptul că, la finalizarea școlii auto, trebuie să știți a conduce bine mașina(documentați-vă la link-ul statistica, pentru a vă convinge de    raiting-ul succeselor la proba practică);
  - atitudinea profesională a administratorilor școlii, care poate fi stabilită prin autoritatea acestora pe forumuri (inclusiv pe forum-ul - http://examenauto.md).

     Odată ce ați hotărât să vă înscrieți la o școală auto, noi vă putem ajuta. O listă cu Școlile auto găsiți si pe http://examenauto.md. Tot aici, veți găsi și o statistică (raiting) a calității pregătirii și mai multe informații statistice la subiect.  Puteți alege o școală auto mai aproape de casa Dvs., de scoală/facultate sau chiar de serviciu.
 
ATENŢIE!
     Sunt anumiți instructori care nu respectă programul de lucru sau care vă plimbă (pe banii Dvs.) pe la diversele lor "interese" în timpul orelor de curs, fapt ce trebuie să vă pună în gardă. Deaceea sunt foarte utile sfaturile prietenilor/colegilor/rudelor de încredere, care au teminat școala auto înaintea Dvs., pentru a nu da greș în alegerea acesteia.

 

PASUL 3 – CONTROLUL MEDICAL ŞI TESTUL PSIHOLOGIC

     Înainte de a începe pregatirea în școala auto, trebuie să prezentați administrației școlii adeverința medicală, emisă de o Comisie de specialitate și testul psihologic (vezi locațiile acestor Comisii la link-ul ”Informații Utile”). Controlul medical de specialitate se face conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr.12 din 19.01.2009, pentru aprobarea Normelor privind examinarea medicală a conducătorilor de vehicule şi a candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere - (http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=330538) și Ordinul Ministerului Sănătății nr.79 din 20.03.2009 cu privire la ordinea examinării medicale a conducătorilor de vehicule şi a candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere - (http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=331569).

 

PASUL 4 - ÎNSCRIEREA LA ŞCOALA AUTO

a) Când vați apreciat cu alegerea, mergeți la școala auto cu buletinul de identitate în original (inclusiv o copie de pe acesta, pentru dosar), pentru a vă confirma identitatea; adeverința medicală și certificatul psihologic;

b) Solicitați o discuție cu profesorul pentru cursul teoretic și instructorul pentru cursul practic, inclusiv să vă fie arătată mașina pe care veți face pregătirea, pentru a vă convinge în seriozitatea ofertei (în cazul că nu v-a fost recomandată în prealabil);

c) Solicitați un contract cu școala auto și studiați atent clauzele acestuia, mai cu seamă cele financiare, iar dacă vați apreciat, puteți achita o primă tranșă;

d) Apoi școala auto vă oferă carnetul de elev, programează ore de studii, inclusiv cele practice de conducere în funcție de orarul Dumneavoastră.

 

PASUL 5 – DEPUNEREA DOSARULUI. EXAMENUL AUTO

     Dosarul pentru examenul auto se întocmește odată cu înscrierea la școala auto.     

Dosarul pentru examenul auto este format de personalul școlii auto, care la  sfârșitul școlarizării îl puteți solicita pentru al depune la Comisia de examenare personal sau îl va depune administrația școlii centralizat. Aveți mai jos lista completă a actelor necesare:

a) Cerere tip de admitere la examen (se primește și se completează la școala auto) sau o găsiți accesând - http://www.registru.md/formulare_ddca/;

b) Fișa de școlarizare;

c) Adeverința medicală;

d) Avizul psihologicobținut în urma susținerii testului psihologic;

e) Permisul de conducere, obținut anterior (în cazul solicitării unei noi categorii/subcategorii).

f) Alte documente necesare:- copie după buletinul de identitate;
- chitanțele de plată a texelor de examen (se achită în sediul autorității de examinare). Mai multe detalii vedeți, accesând - http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=331569.

Examenul auto este compus din două probe: -  una teoretică (test grilă) și una practică (poligon și traseu). Detalii privind conținutul examenului puteți accesa la link-ul  - http://www.registru.md/examen_ddca/. Detalii cu referire la sediile Oficiilor de organizare și desfășurare a examenului și costurile aferente le puteți accesa la link-ul - http://www.registru.md/perfectarea_ddca/.
 
Testul auto (Sala). Prima probă a examenului auto, constă în susținerea unei probe teoretice, cunoscută și sub denumirea de sală (clasă). Testul auto constă dintr-un chestionar auto de 20 de întrebări pentru categoriile/subcategoriile A1, A2, A, B1, B, BE (și 26 de întrebări pentru categoriile/subcategoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, H, F) cu varianta multiplă de răspuns (o întrebare poate avea una, două, trei sau patru variante de răspuns). Pentru a promova acest examen trebuie să acumulați minim 17 puncte din 20 (22 de puncte din cele 26).

      Întrebările sunt din domeniile decunoaştere a legislaţiei rutiere, a tehnicilor de acordare a primului ajutor medical şi a noţiunilor generale de mecanică auto. Chestionare (teste) în conformitate cu legislația enunțată găsiți și pe site-ul nostru, respectând structura și stilul întrebărilor care se dau la examenul auto.
 
ATENŢIE!
Proba teoretică s-a schimbat de la 1 septembrie 2010 și este în corespundere integrală cu întrebările expuse la link-ul - www.examenauto.md/md/examen. - ”Simulare Examen”.  

Proba practică (traseul și poligonul). Odată promovată proba teoretică, urmează să susțineti proba practică, adică proba de poligon și traseul auto.

 

Pentru categoria B:
     La acestă probă veți fi asistat de un examinator (care va sta pe locul din dreapta) și pentru corectitudinea examenului, în spatele Dvs., va sta instructorul Dvs.
Examenul auto la proba practică constă în parcurgerea unui traseu și efectuarea unor manevre în trafic (la cererea examinatorului). Odată ce ajungeți la volan, trebuie să începeți pregătirea de plecare:- reglarea scaunului în funcție de pedala de ambreiaj, reglarea oglinzilor și cuplarea centurii de siguranță. Apoi, când examinatorul va zice că puteți pleca, porniți motorul, trageți frâna de mană, puneți mașina în viteză și plecați de pe loc.
În timpul examenului fiți atenți la următoarele:- să păstrați banda;
- atunci când schimbați banda sau direcția de mers - semnalizati;
- aveți mare grijă în a acorda prioritatea de trecere (aceasta este una din greșelile cele mai frecvente ale cursanților). 
Exceptând manevrele de mers spre stânga/dreapta clasice, examinatorul vă mai poate cere să executați una din următoarele manevre:- mersul înapoi, parcarea cu fața, parcarea laterală, gararea (parcarea cu spatele), plecarea din rampă sau întoarcerea din 3 mișcări.

 

Succese și DRUM BUN!