STUDIU: SCHIMBAREA ULEIULUI LA 5.000 KILOMETRI ESTE RISIPĂ

De Sebastian Toma


În fiecare an, 378.541.117 litri de ulei sunt risipiţi deoarece proprietarii ambiţioşi își schimbă prea devreme uleiul. Valoarea este valabilă doar pentru California, neexistând o statistică la nivel global.

     Șoferii care schimbă uleiul anticipat risipesc anual milioane de litri de ulei din cauza unor superstiții. Potrivit Clubului Auto al Centrului de Cercetare Auto din California, schimbarea uleiului la 5.000 de kilometri este doar un mit rezultat din campanile agresive de marketing ale companiilor care comercializează ulei și ale companiilor care oferă acest serviciu. Recomandarea specialiștilor este de a urmări îndeaproape indicațiile din ghidul utilizatorului pentru fiecare vehicul în parte, deoarece alte practici ar putea risipi ulei fără motiv. În ciuda informațiilor care le sunt puse la dispoziție, mulți proprietari preferă să schimbe uleiul la un interval de 5.000 de kilometri sau chiar mai devreme, în funcție de cine îi sfătuiește.
     În prezent, un automobil modern poate să folosească un ulei până la 20.000 de kilometri, dacă nu chiar mai mult, având în vedere specificațiile tehnice pe care le respectă noile uleiuri sintetice și motoarele de generație nouă. Recomandarea de a schimbă uleiul la 5.000 de kilometri era valabilă pentru propulsoarele de generație veche, cu blocuri motor și pistoane din fier, care aveau toleranțe mai mari și se comportau diferit când se încălzeau. Agenția din California estimează că respectarea indicațiilor constructorilor ar duce la scăderea consumului de ulei la nivel de stat cu peste 378 de milioane de litri în fiecare an. Un studiu al celor de la NPD a relevat faptul că 51% dintre proprietarii de automobile din SUA își schimbă uleiul la 5.000 de kilometri sau chiar mai devreme, deci risipa de ulei este un fenomen național.
      Promotorii acestei campanii, intitulate Check Your Number, vor să le transmită șoferilor că fiabilitatea și performanțele automobilului nu vor fi afectate de schimbarea uleiului la intervalul recomandat de constructor și că mediul va fi mai protejat dacă vor respecta indicațiile constructorului. Unele automobile sunt echipate cu un sistem de monitorizare a comportamentului motorului care îi indică șoferului în timp real câți kilometri mai poate parcurge până la următorul schimb de ulei și ce grad de uzură are uleiul, totul bazat pe stilul de condus abordat.

Via | DetroitNews
Sursa: automarket.ro