Studiu britanic: unul din 10 şoferi a adormit la volan în ultimul an

 

    Oboseala şi şoselele plictisitoare sunt motivele care îi fac pe şoferi să aţipească la volan. 10% dintre şoferi au adormit conducând în ultimele 12 luni.

     Un studiu realizat de compania de asigurări LV= în Marea Britanie arată că unul din 10 şoferi a adormit măcar o dată la volan în ultimele 12 luni, cifră considerată îngrijorătoare de experţii în siguranţa auto.

     Studiul la care au participat 2511 şoferi arată că peste 9% dintre şoferii britanici au aţipit în timp ce conduceau maşina. Dintre aceştia, jumătate dau vina pe şoselele monotone, în timp ce doar 25% consideră că vina le aparţine din cauza oboselii acumulate. 11% susţin că au adormit în timpul vacanţei, iar unul din 33 de şoferi a dat vina pe medicamentaţia luată într-un anumit moment al anului.

     Dacă cifrele rezultate în urma studiului britanic ar fi suprapuse pe baza de permise de conducere din România, avem un tablou îngrijorător, cu 600.000 de şoferi care au adormit la volan în ultimul an. Având în vedere că experţii în medicină arată că cel mai scurt somn durează 1.17 secunde, o maşină care rulează cu 80 km/h parcurge în acest timp 26 de metri, echivalent al lungimii a două camioane mari.

    Statisticile relevate de studiul LV= arată că bărbaţii sunt de trei ori mai dispuşi aţipirii la volan şi că perioada din zi în care se întâmplă cu precădere ca şoferii să adoarmă în timp ce condus maşina este după căderea nopţii, mai exact între orele 20 şi 6.

 

Via cars.aol

foto: Alexander Kuzmitchev (Flickr)

http://www.automarket.ro