Centura de siguranța vs. atitudinile și raportarea la riscuri!

 

Cabinet Psihologic Simionca Ionel

       Aș dori să vă întreb de ce purtați/nu purtați centura de siguranță în trafic…și cel mai probabil veți da următoarele răspunsuri pro: 1) mă protejează în cazul unui accident; 2) nu doresc să primesc amendă; 3) este legal/obligatoriu;… sau contra: mă deranjează/nu o suport, drumul e scurt…etc.

 
     Nu doresc nicidecum să desconsider importanța centurii în cazul unui impact (de altfel demonstrată!) și nici judecata care stă la bază…aceea de a „pune răul în față”! Aș dori totuși să completați aceste argumente pro cu un raționament util atât dumneavoastră și pasagerului din dreapta, cât mai ales copiilor de pe bancheta din spate. Concret: aș dori să legăm centura de siguranță NU pentru a „ne pregăti” pentru un accident, ci pentru a DECLANȘA în noi o atitudine responsabilă față de riscuri!      Comportamentul ulterior se va subordona acestei prime atitudini declanșatoare. Punerea centurii de siguranță în acest context ar fi echivalentul „plecării la drum cu dreptul ” … sau cu a spune prin atitudine… „doamne ajută!” Ați constatat că atunci când „nu aveți dispoziția” să puneți centura de siguranță, aveți tendința de a conduce ușor mai dezinvolt…mai dezinhibat?! Deci chiar și la 50km/h un impact cu un pieton ar putea fi fatală…pietonului.
     De asemenea, aș dori să nu uităm totuși că și pasagerul din dreapta „conduce/distrage”, iar copiii învață de foarte timpuriu „să conducă” și să se raporteze la riscuri!! Instructorului auto îi va fi aproape imposibil să descurajeze în cele 30 de ore obligatorii, atitudinile învățate în peste 15 ani de „conducere pasivă”!!
     Rețineți:….greșelile fundamentale din trafic sunt greșeli de atitudine…de subestimare a riscurilor și/sau de supraestimare a aptitudinilor personale!!
     Deci… puneți centura de siguranță!...DECLANȘAȚI/ANTRENAȚI atitudini responsabile în trafic!!
 
Sper să considerați util acest exercițiu!

psih. Simionca Ionel