Cum să fii un șofer bun

 

  
     Uneori se întâmplă și accidente, dar acestea nu trebuie neapărat să facă parte din experiența ta de șofer. Poți evita incidentele dacă ești atent, concentrat și nu cedezi tentațiilor care fac parte din viața modernă.
 
Fii alert
     Unul din cele mai importante aspecte ale condusului e atenția. Evită să conduci dacă ești somnoros sau obosit, deoarece îți poți risca viața. Dacă totuși trebuie să conduci intr-o astfel de stare, bea cafea sau altă băutură stimulantă care să te țină treaz. Dacă trebuie să conduci pe o distanță lungă și te simți obosit, trage pe dreapta și odihnește-te puțin, intr-un loc sigur. Ar trebui să fie subînțeles, dar nimeni nu ar trebui să conducă niciodată sub influenta alcoolului sau a drogurilor.
 
Nu condu când ești distras
     Trăim intr-o lume în care atenție ne este solicitată, fie la telefon, computer, mesaje, verificarea profilurilor sociale sau simplu Internetul. Niciunul din aceste lucruri nu ar trebui făcut în timp ce conduci. Dacă trebuie să vorbești la telefon, folosește hands-free si nu trimite mesaje în timp ce conduci. Accidentele de mașină se produc intr-o secunda și acea secundă în care ochii tăi nu sunt atenți la drum poate duce la tragedie.
 
Fii atent la mașinile din fața ta
     Păstrează distanta regulamentara, chiar dacă persoana din fața ta merge încet. Dacă va trebui să încetinească sau va frâna brusc, s-ar putea să te trezești cu fața mașinii tale în portbagajul lor. Atenție atât la mașinile din spatele tău cât și la cele din lateral. Dacă cineva e foarte aproape de tine, în spate, foarte politicos apăsă pe frână – nu o face brusc – pentru a-i atenționa. Dacă insistă în a crea o situație potențial periculoasă, mai bine trage pe dreapta și lasă-i să te depășească. În mod evident, se grăbesc atât de tare încât sunt dispuși să își riște chiar și viața. Dacă observi șoferi care se comportă ciudat în trafic, e mai bine să îi eviți. Nu fii atent doar la mașinile din apropierea ta, uită-te cât mai în față posibil.
 
Respecta regulile de circulație
     Una e să conduci curajos, dar dacă începi să conduci imprudent, prin creșterea vitezei și luarea curbelor cât mai rapid, s-ar putea să te trezești brusc intr-o situație fără control. Deși limitele de viteza pot fi enervante uneori, ele există cu un motiv. Câteva reguli de bun simt pe care ar fi bine să le respecți:
·        încetinește la aproprierea trecerilor de pietoni și oprește dacă e nevoie
·        semnalizează fiecare schimbare de direcție
·        nu depăși pe linie continuă sau în situații limită
·        dacă cineva încearcă să te depășească, lașa-l
·        folosești luminile de ceață numai când este ceață
·        pornește farurile și pe timp de zi
·        nu depăși coloanele de mașini, stai la rând
·        respectă motocicliștii și bicicliștii - împărțiți același drum
 
Ai grija de mașina ta
     Una din responsabilitățile care îți revin o data cu carnetul de conducere și să devii un șofer bun, este să ai grijă cum trebuie de mașina ta. Asigură-te că presiunea în cauciucuri e corectă, altfel acest lucru poate afecta manevrabilitatea și stabilitatea mașinii tale, mai ales la viteze mai mari. De asemenea, ai grijă ca anvelopele și alte componente cheie, cum ar fi frânele, să fie în stare bună.
 
Relaxează-te
     Pentru multe persoane, condusul poate fi un factor de frică și stres. Nu tine volanul prea strâns, accelerează și pune frâna ușor și savurează experiența de a conduce mașina. Agresivitatea în trafic poate avea consecințe grave! 
Postat in Sfaturi utile