6 greşeli pe care le faci când eşti la volan

 

Laura Macavei

           Anumite lucruri pe care le consideri banale îţi pot fi fatale în trafic
 
Sunt greşeli aparent inofensive, dar care, de multe ori duc la accidente. Şi nu ne referim la faptul că maşina trebuie să fie în bună stare de funcţionare sau că trebuie să porţi centura de siguranţă, ci la câteva obiceiuri proaste de care nu eşti conştient. Dar care te pot costa scump.


Sticla de apă aşezată în stânga/dreapta şoferului
     Ce poate face un biet PET de apă minerală? Poate face multe. Cel mai grav este că poate să alunece din acel minunat locaş şi să se cuibărească sub pedale. De aici…nu mai poţi călca frâna şi nici nu poţi aplica frână de motor, pentru că nenorocita de sticlă blochează toate cele trei pedale. Te apleci să o scoţi repede şi pierzi controlul maşinii.
 
Covoraşe prost dimensionate
     Adică universale sau de la alte modele. Nu degeaba constructorii insistă ca acele covoraşe să fie originale. Cele luate din magazin obişnuit, dacă nu sunt fixate şi perfect conturate rişti să alunece sub pedale şi să nu poţi călca ambreiajul până la capătul cursei, să îţi ţină vreo pedală blocată sau să se prindă în mecanismul pedalelor.
 
Obiecte ţinute în braţe
     Extrem de periculoasă este o umbrelă cu vârf ascuţit, care se transformă în lance sau o geantă diplomat metalică. În caz de accident, acea geantă sau umbrela poate deveni un proiectil care îţi intră direct în stomac. Iarăşi, nu degeaba, constructorii insistă să nu ţii nimic în braţe sau la picioare, când mergi în maşină.
 
Bei/mănânci la volan
     Teoretic nu ar trebui să se întâmple nimic. Dar la 80 de km la oră dacă bei şi intră lichidul „pe altă parte” te panichezi şi nu vei reacţiona ca la carte. Nu mai vorbim dacă te îneci cu o gumă de mestecat sau te apucă sughiţul. Dacă ţi-e foame sau sete, este de preferat să te opreşti.
 
Bricheta uitată vara în maşină
     Care la un moment dat poate face „bum” şi mașina „scrum”. La fel şi cu sprayuri cu vopsea, diluanţi care nu rezistă la temperaturile din maşină în toiul verii.
 
Fumatul la volan
     Dacă aveţi acest viciu, este clar că o să spuneţi că nu se poate întâmpla nimic dacă fumezi la volan. Şi, totuşi, o mână este ocupată, astfel că nu poţi efectua aşa cum vrei toate manevrele, îţi pot lăcrima ochii şi să nu mai observi un detaliu important sau, mai grav, se poate întâmpla să cadă jar, să te ardă şi să reacţionezi necontrolat.