Traversarea unui pasaj subteran

     O posibila proba la examenul auto este: traversarea unui pasaj subteran. Aceasta este o situatie intalnita mai rar la examen, pentru ca in Romania pasajele subterane sunt putine. Insa e bine sa stiti ce aveti de facut cand intalniti o astfel de situatie.

     La intrarea in pasaj trebuie sa fiti atenti la semnalele si indicatoarele rutiere ce preced pasajul. In cazul de fatza exista o limita de viteza de 40 de kilometri pe ora si marcaj continuu inre cele doua benzi de circulatie (ceea ce presupune ca nu putem schimba banda). Un lucru important inainte de a intra in pasaj il reprezinta aprinderea luminii de intalnire (la examenul auto ar fi bine sa nu uitati acest lucru).
Limitele de viteza se termina acolo unde sunt semnalate (de regula la cativa metri de iesirea din pasaj).

 

******************************

 

Traseu examen auto

     Un posibil traseu de examen auto va este prezentat in materialul de fata. Elevul auto parcurge un traseu cu diverse situatii: treceri de pietoni, statii de autobuze, intersectii semnalizate si intersectii semaforizate.

     Sfaturile obisnuite pentru un elev ce parcurge un traseu pot fi ascultate pe fundalul materialului: indicatii privind banda care trebuie folosita, cand trebuie sa semnalizati, cand trebuie sa reduceti viteza, cand trebuie sa semnalizati.

******************************

 

Pornirea in rampa

     Pornirea in rampa: una din probele de examen auto care pune mari probleme viitorilor soferi. Dupa mai multe exersari ale manevrei ar trebui sa abordati mult mai usor aceasta proba. Va vom prezenta pasii necesari in realizarea unei plecari in rampa corecte.

     E bine sa luati in serios aceasta manevra, nu doar pentru examenul auto, ci mai ales pentru a fii pregatiti in trafic, dupa ce obtineti permisul. Ca sofer cu acte in regula va veti lovi de multe situatii in care e vital sa stiti sa folositi frana de mana.
     Inainte de a efectua plecarea din rampa va asigurati ca puteti pleca si semnalizati intentia de plecare. Apoi apasati ambreiajul si introduceti maneta in treapta intai. Veti face o pornire de pe loc cu ambreiajul putin mai lung si eliberarea treptata a franei de ajutor, astfel incat masina sa nu plece inapoi. Atunci cand masina s-a pus in miscare frana de mana trebuie sa fie complet coborata.

******************************

 

Plecarea de pe loc

 

     Plecarea de pe loc: este primul test la examenul auto - proba practica. Este foarte important sa nu uitati detaliile simple, dar importante, ale plecarii de pe loc.

     Dupa ce v-ati reglat scaunul (in functie de pedala de ambreiaj), oglinzile si v-ati pus centura de sigurantza puteti sa va pregatiti de plecare.
     In cazul de fatza se face o plecare de pe loc de pe partea dreapta a drumului. Va asigurati in oglinda retrovizoare din stanga, semnalizati, iar atunci cand puteti efectua plecarea introduceti maneta de viteza in treapta intai. Mentinand ambreiajul apasat, va asigurati din nou, si daca drumul este liber, accelerati usor in timp ce eliberati trept atambreiajul. Apoi luati usor volan spre stanga.

******************************

 

Parcare laterala (pe partea dreapta)

     Vizionati un exemplu de parcare laterala cu elev auto la volan, alaturi de instructorul auto. Sunt prezentate toate manevrele si reperele necesare unei parcari laterale.

     Pentru efectuarea parcarii lateralepe partea dreapta a drumui, dupa gasirea locului liber trebuie intai sa depasiti masina dupa care doriti sa parcati, paralele cu aceasta. Apoi semnalizati dreapta, introduceti schimbatorul de viteze in mers inapoi. Cu asigurare rulati cu viteza redusa, pana ajungeti sa puteti vedea stopul portbagajului masinii dupa care doriti sa parcati. Dupa aceasta luati volan maxim dreapta si rulati cu viteza redusa spre locul de parcare. Cand masina ajunge la aproximativ 45 de grade (fata de masina in spatele careia vreti sa parcati) redresati directia masinii luand volan stanga pana cand rotile sunt drepte, contuati rualrea masinii pana cand partea din fata a masinii voastre ajunge in dreptul stopului masinii dupa care vreti sa parcati. Dupa luati volan maxim stanga, pentru a introduce masina complet in locul de parcare. Cand masina este paralela cu bordura redresatidirectia si rulati inainte/inapoi pentru a centra masina in locul respectiv.

******************************

 

Parcare cu spatele (pe partea dreapta)

     Vizionati parcarea cu spatele pe partea dreapta a drumului si toate manevrele necesare acestei parcari. In situatia de fata parcarea este facuta de elevul auto, sub indrumarea instructorului sau.

     Pentru efectuarea unei parcari cu spatele (sau garare cu spatele), pe partea drepata a drumului, trebuie sa faceti urmatoarele operatii: intai sa gasiti locul de parcare si sa il depasiti. Apoi va asigurati ca puteti face manevra (ca nu vine nimeni din spate), semnalizati interntia si introduceti maneta in treapta de mers inapoi.
     Ulterior rulati in linie dreapta pana cand ajungeti sa vedeti coltul portabagului masinii dupa care urmeaza sa virati. Apoi executati volan maxim dreapta, rulati cu viteza redusa pana cand masina devine paralela cu cele doua masina intre care ati intrat. Dupa aceasta redresati directia (volanului) si continuati mersul inapoi pana cand masina dvs. intra complet in locul de parcare. La sfarsit se efectueaza comenzile necesare parasirii masinii.

******************************

 

Parcare cu fata (pe partea dreapta)

     Exemplu de parcare cu fata pe partea dreapta a drumului, cu elevul auto la volan si intructurol auto in dreapta sa. Tot ce trebuie sa stiti pentru o parcare perfecta la examenul auto.

     Dupa ce ati gasit locul de parcare, rulati cu viteza redusa spre acesta semnalizand dreapta. Va apropiati de axul soselei, iar atunci cand ajungeti cu botul masinii dvs. in dreptul masinii dupa care urmeaza sa faceti parcarea, executati viraj drepta foarte aproape de masina din partea stanga si continuati rulajul. Cand sunteti paralelei cu celelalte masini continuati rulajul pana la intrarea completa a masinii in spatiul de parcare. Ulterior, efectuati manevrele necesare parasirii masinii.

 

 

******************************

 

Intoarcere in sens giratoriu

     Iata un exemplu de sens giratoriu in Bucuresti. Din acest material video veti afla cum trebuie sa abordati parcurgerea unei intersectii cu sens giratoriu.

     Pentru a efectua o intoarcere in sensul giratoriu de fatza, elevul auto intra pe banda din stanga a drumului, dupa ce semnalizeaza si se asigura ca manevra se poate face in sigurantza. Apoi continua rulajul, urmareste rondo-ul semnalizand stanga.

 


******************************

 

Iesirea in oras pe timp de zi

     Live trafic: Un traseu demonstrativ, in care sunt explicate toate manevrele, indicatoarele si situatiile speciale de trafic.

     Traseul parcurs este pe timp de zi, cand luminozitatea este ridicata. Va prezentam un posibil traseu de examen auto, cu intersectii semaforizate, treceri de pietoni fara semafor, intoarceri in trafic.


******************************

 

Iesirea in oras pe timp de seara

     Am filmat pentru voi un traseu pe strazile Bucurestiului. Soferul se confrunta cu diverse situatii normale in trafic: intersectii semaforizate, intersectii cu marcaje rutiere, treceri de pietoni, statii de tramvai.

     Pe timp de seara, cand luminozitatea este redusa atentie soferului trebuie sa fie mai mare.


******************************

 

Manevrarea volanului

     La abordarea virajelor sunt agreeate doua modalitati de manevrare a volanului: una putin mai lenta (numita si "mulsul vacii") si a doua putin mai rapida (numita si "mana peste mana").

     In functie de preferinta (sau cererea) instructotului vostru auto veti aborda una din cele doua variante. Insa atunci cand mergeti in trafic aglomerat, cu viteza medie sau mare e indicat sa folositi a doua metoda: mana peste mana, care va permite un control mai bun al masinii.


******************************

 

Pregatirea de plecare

     In filmul de fata va sunt prezentate toate manevrele necesare plecarii de pe loc. Toate aceste manevre trebuie executate la sustinerea examenului auto - proba practica (traseul).

     Pregatirea de plecare implica urmatoarele: reglarea scaunului in functie de ambreiaj, reglarea oglinzilor, legarea centurii de singuranta.
Apoi porniti motorul, va asigurati pentru a putea pleca, semnalizati intentia, introduceti maneta schimbatorului de viteza in treapta intai, eliberati frana de mana si porniti.


******************************

 

Prezentarea interiorului mașinii

     Materialul video de fata prezinta componentele interiorului masinii, necesare oricarui elev al unei scoli de sofer sau oricarui incepator auto: schimbator de viteze, frana de mana, bordul, oglinzile. 

     Maneta schimbatorului de viteza asigura selectarea treptelor de viteze, utile pentru deplasarea masinii. Ea are de regula 4 sau 5 trepte de mers inainte si una de mers inapoi. Pozitia manetei de liber este pozitia centrala: punctul mort. Prin pendulare stanga sau dreapta si impingere in fata sau in spate schimbati treapta de viteza.
     Frana de ajutor (numita si frana de mana) este o parghie folosita: la imobilizarea masinii atunci cand este stationata sau la pornirea in rampa. Ea se actioneaza prin tragere din pozitia libera de jos, dinspre podea, pana in pozitia maxima unde asigura franarea autovehicolului. Pentru eliberarea franei de ajutor se actioneaza butonul de zavorare si se coboara pana la podea.
     Bordul cuprinde elemente de afisare si de semnalizare cu ajutorul carora urmarim parametrii de functionare a masinii. Cadranul din stanga indica turatia motorului in timpul functionarii. Display-ul central indica: kilometrajul masinii, ora, nivelul de combustibil si temperatura lichidului de racire. Cadranul din dreapta indica viteza cu care se deplaseaza masina. Bordul difera de la o masina la alta, inse elementele de baza raman neschimbate.
     Maneta din stanga volanului actioneaza farurile, semnalizarile si claxonul.
     Maneta din dreapta volanului actioneaza anumite trepte ale stergatorului de parbriz.
     Oglinzile masinii sunt in numar de trei: una interioara si doua exterioare. 
     Trei pedale: ambreiaj, frana si acceleratie.


******************************

 

Parcare pe stanga

     Parcare cu fata - pe partea stanga a drumului. Materialul video de fata prezinta toate manevrele necesare efectuarii unei parcari cu fata ca la carte.

     Manevra impune asigurare, semnalizare catre stanga si plecare cu fata spre locul de parcare. In momentul in care botul masinii se alinieaza cu laterala interioara a masinii dupa care urmeaza sa faceti parcarea, executati viraj spre stanga prin volan maxim spre locul de parcare. Atunci cand masina e paralela cu masinile intre care s-a parcat indreptati volanul si continuati rularea pana cand masina este perfecta. 
     Continuati cu manevrele pentru iesirea din masina: trageti frana de ajutor, opriti motorul si introduceti maneta schimbatorului de viteze in treapta intai.


******************************

 

Parcare cu spatele

     Garare (sau parcare) cu spatele pe partea dreapta. Parcarea cu spatele este una din posibilele probe de la examenul auto.

     Manevra incepe cu asigurare, semnalizare si punerea masinii in miscare (mergeti inapoi). In momentul in care vedeti stopul din stanga al masinii dupa care urmeaza sa intrat, plecati de pe loc cu virarea volanului cursa maxima. Atunci cand masina este paralele cu masinile intre care ati intrat indreptati volanul pana alinitiati masina cu celelalte doua masini din parcare. Apoi efectuati manevrele pentru parasirea masinii.


******************************

 

Parcare cu fata oblica

     Parcare cu fata pe partea stanga a drumului, efectuata de pe sensul opus al drumui. Exemplul de fatza prezinta o parcare oblica, parcarea oblica fiind una din metodele usoare de parcare.

     Va asigurati, iar atunci cand gasiti locul de parcare semnalizati intetia. Atunci cand ajungeti vis-a-vis de locul de parcare va mai asigurati odata si cu viraj spre stanga centrati masina in spatiul liber. Odata ajunsi in parcare faceti manevrele necesare parasirii masinii: trageti frana de ajutor, opriti motorul si introduceti maneta schimbatorului de viteze in treapta intai.


******************************

 

Parcare laterala

    Parcare cu fata - pe partea stanga a drumului. Materialul video de fata prezinta toate manevrele necesare efectuarii unei parcari cu fata ca la carte.

     Manevra impune asigurare, semnalizare catre stanga si plecare cu fata spre locul de parcare. In momentul in care botul masinii se alinieaza cu laterala interioara a masinii dupa care urmeaza sa faceti parcarea, executati viraj spre stanga prin volan maxim spre locul de parcare. Atunci cand masina e paralela cu masinile intre care s-a parcat indreptati volanul si continuati rularea pana cand masina este perfecta. 
     Continuati cu manevrele pentru iesirea din masina: trageti frana de ajutor, opriti motorul si introduceti maneta schimbatorului de viteze in treapta intai.


******************************

 

Parcare paralelă - cel mai simplu mod!

 


******************************

 

 

Folosirea corecta a pedalelor.

 

Неизвестный объект


******************************

 

Pregatirea de pornire.

 

Acest video contine o prezentare a pasilor care trebuiesc urmati inainte de a porni de pe loc. 
- reglarea scaunelor
- reglarea oglinzilor retrovizoare
- punerea centurii de singuranta
- pornirea motorului
- asigurare
- pornire de pe loc
 

 
Urmareste cursul complet pe http://www.cursuriauto.ro

******************************