Acvaplanarea – Cat de periculos poate fi condusul pe carosabilul ud

  

fenomen acvaplanare

 

Acvaplanarea este fenomenul prin care anvelopa pierde contactul cu carosabilul si ruleaza doar pe suprafata apei.

Fenomenul descris mai sus apare atunci cand apa dintre pneu si suprafata de rulare nu poate fi inlaturata.

Elementele care pot creste aparitia acvaplanarii

1. Profilul si uzura anvelopei – Profilul pneului este foarte important atunci cand vine vorba de eliminarea apei din zona de contact. De asemenea, cu cat adancimea de profil a anvelopei este mai mare cu atat se poate elimina o cantintate mai mare de apa, iar riscul aparitiei acvaplanarii scade.

Aquaplaning

2. Viteza de deplasare a autovehiculului – Cu cat viteza de deplasare este mai mare sansele ca fenomenul de acvaplanare sa apara cresc semnificativ.

3. Presiunea din pneuri – Presiunea scazuta din anvelope va duce la cresterea riscului aparitiei fenomenului de acvaplanare.

4. Catitatea mare de apa de pe suprafata carosabila – O cantitate mare de apa pe suprafata carosabila va duce la cresterea sanselor de aparitie a fenomenului de acvaplanare. Astfel, o viteza de deplasare mare, un pneu uzat si cu o presiune scazuta si o cantitate mare de apa pe carosabil fac sa apara fenomenul de acvaplanare.

Aquaplaning

In momentul in care apare acest fenomen, rotile aluneca, iar virarea, accelerarea sau franarea nu mai pot fi controlate. Miscarile bruste ale directiei sau aparsarile brutale ale pedalei de frana vor inrautati situatia. In acest caz vehiculul poate derapa, putand sa genereze o situatie periculoasa, atat pentru ocupantii acestuia, cat si pentru ceilalti participanti la trafic.

In cazul in care va confruntati cu fenomenul de acvaplanare se recomanda ridicarea usoara a piciorului de pe acceleratie pana cand autovehiculul incetineste si simtiti ca anvelopele au contact cu suprafata de rulare.

 

http://www.auto-bild.ro, Autor: Cornel Socariciu