Sfaturi utile pentru condusul pe timp de vara

Echipa pdc.ro

 

 

  

     O verificare rapidă și ușoara a mașinii poate ajuta la pregătirea ei pentru stresul de temperaturi ridicate și creșterea fiabilității la calatorii pe drum lung. Pregătește-ți mașina pentru a rula în siguranță și pentru a te bucura de cele mai plăcute concedii.

 

Ochelarii de soare

     Nu, nu este o fiță. Este bine întotdeauna să ai o pereche de ochelari de soare la indemână. Soarele poate fi orbitor, în special în lunile de vara, și poate afecta serios capacitatea de a vedea ce se întâmplă în jurul tău. Toți ochelarii de soare te ajuta. Pentru condus cei mai buni sunt ochelarii cu lentile polarizate care reduc reflexiile oferind în același timp redarea culorilor superbe și percepția clară.

 

Adaptează viteza în funcție de situație

     Redu viteza în cazul unei ploi torențiale. Pe asfalt, și pe marginea drumului unde sunt denivelări, se creează o peliculă de apă și apare acvaplanarea.

Încetinește viteza acolo unde asfaltul în lumină pare mai închis la culoare, lucios sau are petice proaspete. În astfel de zone, asfaltul încins scade aderența, fiind mai puțin poros și neabsorbind aproape deloc petele de ulei care îl fac extrem de lunecos.

Frânează cu mult înaintea unui viraj, mai ales în zonele în care asfaltul este foarte încins.

Evita rularea pe denivelările din exteriorul virajelor, acolo unde zonele cu asfalt supraexpus soarelui prezintă efectul de valuri din cauza traficului greu. Astfel vei evita ieșirea în decor pe exteriorul virajului.

 

Lichidele

     Verifică nivelul de apă pentru răcirea motorului. Asigură-te că ai un nivel de lichid de răcire optim.

 

Anvelopele

     Este recomandat să schimbi cauciucurile de iarnă cu cele de vară. Materialul din care sunt construite se adaptează și are aderență mai bună la temperaturile ridicate decât cele de iarnă. În sezonul estival, cauciucurile de vară trebuie să dentină contactul cu carosabilul atât pe ploi torențiale, cât și în condiții de carosabil încins.

Asigură-te că toate pneurile, inclusiv roata de rezervă, au presiunea corectă.

 

Bateria

     Dacă ai trecut cu bine de iarnă, bateria va rezista cu brio și pe timpul verii.

 

Uleiul

     Verifică nivelul și în ce condiție este uleiul de motor. În cazul în care nu folosești un ulei universal care se cere schimbat la un an de zile, schimbă uleiul de iarnă cu unul specific pentru vară sau cu unul universal.

 

Filtrul de aer

     Un filtru de aer murdar face ca mașina să consume mult mai mult carburant. Îți recomandam să-l schimbi periodic.

 

Aerul condiționat

     Verifică climatizarea și reîncarcă instalația cu freon. Aceasta este extrem de solicitată în timpul iernii. Când te urci la volan și este extrem de cald în mașină, nu porni aerul condiționat imediat. Prima dată deschide toate geamurile și aerisește câteva minute.

 

Postat in Conducere defensiva

 

http://www.permis-de-conducere.ro/articol/sfaturi-utile-pentru-condusul-pe-timp-de-vara-82#.UY0Y6LUqyk8