Sfaturi pentru siguranța șoferilor și a biciclistilor pe șosele

 

     Tot mai multe persoane folosesc bicicleta ca un mijloc de transport convenabil (si ieftin), pentru a se deplasa – in special in orase, unde au fost amenajate piste speciale pentru biciclete.
     Iata cateva sfaturi pentru pasionatii de biciclete, sfaturi care va vor ajuta sa va deplasati in siguranta, in toate orasele de pe teritoriul tarii. 

Sfaturi pentru biciclisti
·  Fiti atenti atunci cand incercati sa depasiti camioane si autobuse. De cele mai multe ori, e mai sigur sa ramaneti in spatele acestora. 
·  Fiti atenti la ceea ce se intampla in jurul vostru, si atentie la ceea ce fac ceilalti soferi de pe sosea.
·  Incercati sa aveti contact vizual cu soferii, pentru a va asigura ca v-au vazut si ei. 
·  Circulati departe de jgheabul drumului. Daca acesta este prea ingust pentru a putea fi depasiti de alte masini, pedalati pe mijlocul benzii, pentru a preveni depasirile periculoase.
·  Circulati in linie dreapta pe langa masinile parcate, decat serpuit printre ele, si lasati o distanta apreciabila intre voi si masina, in cazul in care usile acesteia s-ar putea deschide brusc. 
·  Așteptati in fata altor vehicule la semafor. Utilizati linia de oprire avansata pentru biciclisti, daca exista una.
·  Nu treceti pe culoarea rosie la semafor, sunteti pasibili de amenda si riscati sa produceti un accident rutier!
·  Utilizati semnele cu mana corect atunci cand virati la stanga sau la dreapta.
·  Imbracati haine deschise la culoare ziua si haine reflectorizante sau accesorii, noaptea.
·  Folositi becurile dupa lasarea intunericului, albe in fata si rosii in spate. In cazul in care nu le aveti sunteti pasibili de amenda si riscati sa produceti un accident!
·  Purtati casca.

     Fiti mereu la curent cu codul rutier si respectati intocmai regulile de circulatie. Noul cod rutier prevede ca si biciclistii pot fi amendati, daca incalca legile de circulatie. Daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata circulatiei bicicletelor, biciclistii vor circula numai pe pista respectiva, in caz contrar pot fi amendati cu 6 pana la 8 puncte de amenda.

Sfaturi pentru soferi
     Biciclistii au aceleasi drepturi pe sosea, iar ca sofer trebuie sa tineti minte ca impartiti soseaua cu acestia. 
     Persoanele care folosesc bicicleta ca mijloc de transport sunt mai vulnerabile decat soferii – aveti mai multa grija cand conduceti pe langa biciclisti si lasati-le mereu suficient spatiu pentru a circula. 
·  Pregatiti-va sa intalniti biciclisti in locuri neasteptate – verificati constant oglinzile, inainte de a vira. 
·  Daca nu sunteti sigur de intentia unui alt participant in trafic – inclusiv al unui biciclist – nu efectuati manevra dorita.
·  Atentie la biciclistii care vin din spate, cand luati o curba la stanga – verificati cu atentie oglinzile. 
·  Lasati cat de mult spatiu posibil cand depasiti o bicicleta – e posibil ca si biciclistul sa fie nevoit sa ocoleasca o groapa sau o balta pe care voi nu o vedeti. 
·  Cand parcati masina verificati oglinzile inainte de a deschide portiera, pentru a va asigura ca nu loviti vreun biciclist. 
·  Cand virati la stanga, permiteti oricarui biciclist din fata voastra sa iasa din intersectie, mai degraba decat sa incercati sa il depasiti. 
·  Nu depasiti un biciclist daca vedeti ca drumul se ingusteaza in fata – daca au o viteza mai mare decat ati estimat, e posibil sa il fortati sa iasa de pe sosea. 
·  Nu conduceti agresiv in jurul biciclistilor, nu claxonati. 
·  Biciclistii ar putea avea o viteza mai mare decat ati estimat – atentie la estimarea facuta inainte de a iesi dintr-o intersectie.
·  Atentie mare in sensurile giratorii – lasati suficient spatiu pentru orice vehicul care se apropie din dreapta, inclusiv pentru  biciclisti. 
·  Fiti pregatiti sa asteptati in spatele unui biciclist cand acesta vireaza la dreapta, la fel cum ati face-o si daca in fata ar fi o masina – in loc sa incercati sa va strecurati pe langa el sau sa deveniti nerabdator.
·  Nu parcati masina pe benzile destinate biciclistilor – i-ati putea forta sa intre intr-o situatie periculoasa, de asemenea ati incalca si regulile de circulatie daca faceti acest lucru. 
·  Nu intrati pe linia de oprire avansata destinata biciclistilor, la semafor – este impotriva regulilor de circulatie. 
·  Ajustati viteza cu care va deplasati in functie de conditiile existente si asigurati-va ca puteti opri la o distanta considerabila, pe care o vedeti clar in fata.
·  Dupa lasarea intunericului, folositi faza scurta cand va apropiati de un biciclist, la fel cum ati proceda cu orice alt vehicul. 
·  Oferiti-le bicilistilor spatiu suficient in conditii de umezeala, deoarece drumul poate fi ud si alunecos. 
·  Luati in considerare folosirea bicicletei in unele din calatoriile pe care le efectuati pentru a incerca sa intelegeti mai bine cu ce se confrunta biciclistii pe sosea. 

Fiti mereu la current cu codul rutier si respectati intocmai regulile de circulatie. 

Liniile de oprire avansata
     Unele instersectii semaforizate au si linii de oprire avansata, ce permit biciclistilor sa se pozitioneze in fata celorlator vehicule din trafic.
     Participantii la trafic, inclusiv motociclistii trebuie sa opreasca inainte de linia de oprire avansata, daca luminile semaforului sunt rosii sau portocalii si nu trebuie sa blocheze drumul sau sa incalce zona marcata. 
     Daca ati depasit prima linie alba cand culoarea semaforului se face rosie, trebuie sa opriti la a doua linie alba, chiar daca sunteti in zona marcata. 
     Lasati-le bicilistilor suficient timp si spatiu pentru a porni de pe loc atunci cand culoarea semaforului devine verde.
 
Sursa: permis-de-conducere.ro