Sfaturi pentru economia de combustibil

 

     Oriunde aţi locui şi orice maşină aţi conduce, puteţi parcurge câţiva kilometri în plus la fiecare rezervor de combustibil. O îmbunătăţire de numai unul sau doi kilometri la litrul de combustibil poate da rezultate.

     Aceste 12 sfaturi de economisire a combustibilului vă pot ajuta să economisiţi mai mult combustibil. Aşadar, veţi economisi bani, reducând în acelaşi timp emisiile de CO2 în mediul înconjurător. Cea mai mare parte din aceste sfaturi vă vor oferi câţiva kilometri în plus la fiecare rezervor de combustibil - aplicaţi însă simultan mai multe sfaturi şi creşterea distanţei parcurse va fi una substanţială.

     Gândiţi-vă că eforturile dumneavoastră de economisire a combustibilului vor proteja planeta şi generaţiile viitoare.

 

 Încetiniţi

 

     Una din cele mai simple şi mai eficiente metode de a economisi combustibil este să reduceţi viteza. Pe măsură ce viteza maşinii creşte, creşte şi consumul de combustibil. De exemplu, o accelerare de la 40 km/h la 80 km/h aproape că dublează consumul de combustibil. Cu toate acestea, o viteză prea mică sau una prea mare poate duce la un o rată crescută de consum de combustibil de 1/100 km. Economia optimă de combustibil are loc între 50 km/h şi 70 km/h*.

* Sursa: Elsevier, Cercetare în domeniul transporturilor

  

Schimbaţi-vă stilul de şofat

 

     Puteţi economisi combustibil accelerând treptat şi schimbând vitezele cât mai lin posibil. Anticipaţi opririle pentru a evita frânarea bruscă şi priviţi la distanţă în faţă, scoateţi motorul din viteză pentru a lăsa maşina să „curgă” spre o intersecţie din faţa dumneavoastră, acolo unde traficul este oprit. Şofatul agresiv, precum manevre cu pedala de acceleraţie la podea şi frânări bruşte, poate utiliza cu până la 20% mai mult combustibil decât şofatul calm.

* Sursa: Agenţia Americană pentru Protecţia Mediului (EPA)

  

Utilizaţi cea mai mare treaptă de viteză

 

     Autoturismele sunt concepute pentru a porni în cea mai mică treaptă de viteză posibilă deoarece în acea treaptă ele pot dezvolta cea mai mare putere, dar la anumite viteze, şofatul cu motorul în cea mai mare treaptă de viteză poate îmbunătăţi economia de combustibil. Rularea cu motorul în trepte inferioare de viteză poate creşte consumul de combustibil. Când puteţi, schimbaţi într-o viteză superioară.

  

Pilot automat selectiv

 

     Utilizarea pilotului automat poate îmbunătăţi consumul de combustibil prin menţinerea unei viteze constante pe drum drept sau în pantă. În cazul în care rulaţi în rampă, utilizarea pilotului automat va forţa vehiculul dumneavoastră să accelereze pentru a menţine viteza presetată, crescând astfel consumul de combustibil.

 

Utilizaţi aerul condiţionat în mod selectiv

 

     Sistemul de aer condiţionat este o povară în plus pentru motorul autoturismul dumneavoastră, care utilizează combustibil. Neutilizând sistemul de aer condiţionat, puteţi economisi până la 3% din combustibil*. Luaţi în calcul posibilitatea de a opri sistemul de aer condiţionat când temperatura de afară v-o permite, în special pe perioada iernii. La viteze foarte mici sau când staţionaţi, ferestrele deschise şi ventilaţia vă pot face să vă bucuraţi de adierea vântului.

* Sursa: National Renewable Energy Laboratory (Laboratorul Departamentului American pentru Energie)

  

Nu staţi mult timp cu motorul la ralanti

 

     Când motorul maşinii este la ralanti, acesta foloseşte combustibil deşi stă pe loc, ceea ce înseamnă că atingeţi un randament de zero kilometri la litru. Oprirea motorului în timp ce aşteptaţi şi pornirea acestuia când sunteţi gata de plecare este o variantă prin care se consumă mai puţin combustibil decât în cazul în care maşina stă cu motorul la ralanti.

  

Înlăturaţi sarcinile care nu sunt necesare

 

     Cu cât vehiculul este mai greu, cu atât are nevoie de mai multă energie pentru a se deplasa, de aceea transportul unei sarcini excesive duce la un consum mai mare de combustibil. Pentru fiecare 50 kg în plus, consumul de combustibil creşte cu 1-2%*. Gândiţi-vă care sunt articolele pe care trebuie să le transportaţi mereu în autoturism şi înlăturaţi-le pe cele care nu vă sunt necesare.

* Sursa: Agenţia Americană pentru Protecţia Mediului (EPA)

 

Îmbunătăţiţi aerodinamicitatea utilizând înţelept portbajul superior

 

     Portbagajele superioare sau suporturile afectează negativ eficienţa aerodinamică a vehiculului. Ele duc la o creştere a rezistenţei aerului, ceea ce se transpune într-un consum de combustibil cu 5% mai mare*. Instalaţi un portbagaj superior sau un suport pe vehicul numai când acest lucru este absolut necesar şi îndepărtaţi-l imediat ce el nu vă mai este necesar.

* Sursa: Agenţia Americană pentru Protecţia Mediului (EPA)

  

Ţineţi geamurile ridicate

 

     Geamurile ridicate şi trapele creează o rezistenţă crescută a aerului, ceea ce încetineşte vehiculul. Pentru a menţine viteza solicitată, este nevoie de mai multă energie şi pentru asta este nevoie de mai mult combustibil. Creşteţi eficienţa din punct de vedere al consumului de combustibil închizând geamurile şi trapa.

  

Întreţineţi-vă maşina în mod corespunzător

 

     Întreţineţi-vă vehiculul prin service regulat, pentru ca acesta să funcţioneze cu eficienţă maximă. Bujiile murdare, filtrul de aer acoperit cu impurităţi sau filtrul de combustibil colmatat afectează negativ economia de carburant. Schimbarea cu regularitate a uleiului de motor este, de asemenea, esenţială pentru eficienţa în materie de consum de combustibil. Un motor bine întreţinut poate îmbunătăţi cu până la 4% economia de combustibil*.

* Sursa: Energy and Environmental Analysis, Inc., Washington, DC

  

Menţineţi-vă anvelopele umflate corespunzător

 

     Anvelopele umflate insuficient au o rezistenţă mai mare la rulare, fiind necesară mai multă energie pentru rulare, ceea ce presupune un consum mai mare de combustibil. În timp, anvelopele montate pe jantă pierd aer, de aceea, este necesar să se verifice în mod regulat presiunea aerului şi să asigure umflarea corectă conform manualului tehnic al vehiculului, furnizat de constructorul maşinii. Menţinând anvelopele corect umflate, puteţi economisi până la 5%* din combustibil. De asemenea, anvelopele umflate corect sunt mai sigure şi mai durabile.

* Sursa: Agenţia Americană pentru Protecţia Mediului (EPA)

  

Echipaţi-vă autoturismul cu anvelope Goodyear EfficientGrip

 

Anvelopele au un impact semnificativ asupra rezistenţei la rulare a autoturismului dumneavoastră. Alegând anvelopele Goodyear EfficientGrip cu tehnologia FuelSaving, puteţi reduce semnificativ această rezistenţă la rulare. Se pierde mai puţină energie de la motor, rezultatul fiind un consum mai mic de combustibil. Protejaţi mediul înconjurător şi cheltuiţi mai puţin pe combustibil. Cu anvelopele EfficientGrip, puteţi economisi până la _% din combustibil, comparativ cu media înregistrată de alte 6 anvelope concurente.

 Sursa: https://www.goodyear.eu/ro_ro/tire-advice/safe-driving/driving-tips/fuel-saving-tips.jsp