Cum să conduci fără frică ?!

 

 

      Poate fi înfricoșător să conduci pe șosele aglomerate sau pe autostradă. Sunt mașini și camioane care trec pe lângă tine. Șoferii pot fi distrași de telefoane sau alte gadget-uri. Dacă frica de a conduce devine paralizantă, e timpul să faci câteva schimbări.

Fă cunoștința cu mașina
     Ia cu tine un șofer experimentat în care ai încredere și mergeți intr-o parcare mare sau o curte interioara mare, unde nu vă deranjează nimeni. Deschide toate ușile, capota și portbagajul. Roagă-l să-ți explice, în mare, cum funcționează mașina. Să-ți prezinte motorul, roata de rezervă din portbagaj, etc. Tot cu ușile deschise, urcă-te la volan. Apăsa pe rând toate pedalele, simulează schimbul de viteze. Apăsa fiecare buton și vezi ce face. Mișca volanul la maxim intr-o parte și coboară din mașină. Vezi poziția roților.
     Urcă-te la volan mai des
     Dacă nu conduci foarte des, atunci străzile aglomerate și autostrăzile par înfricoșătoare. Cu cat conduci mai mult, pe străzi fără situații de risc, cu atât îți creste mai tare încrederea. Începe cu călătorii scurte, pe trasee cunoscute. De fiecare dată când vei conduce fără incidente, vei deveni mai încrezător. Ia cu tine un șofer experimentat.

Orele de vârf sau distanțele mai lungi
     Poți repeta aceleași călătorii scurte, dar de această dată la orele de vârf, când traficul este aglomerat. Dacă te întorci copleșit de sentimente, revino la condusul pe distanțe mai scurte și cu mai puțin trafic, darcontinuă să conduci.

Fă un control oftalmologic
     E posibil că unul din motivele pentru care te simți nesigur să aibă legătura cu faptul că nu observi pericolele decât atunci când dau peste tine. Dacă poți citi semnele din fața ta, vei avea mai mult timp de reacție, vei putea să te încadrezi pe banda corectă și vei putea evita situații neplăcute.

Concentrează-te la condus
     Încearcă să eviți lucrurile care îți pot distrage atenția. Închide radio-ul și nu vorbi cu pasagerii. Să conduci o mașină e un lucru serios, iar ochii tăi și atenția ta trebuie să fie la drum.

Conducerea preventivă
     Urmează un curs de conducere preventivă. Îți poate creste încrederea în tine. Vei cunoaște tehnicile necesare pentru a conduce în siguranță. Dacă nu ai posibilitatea să urmezi un asemenea curs, citește articole referitoare la acest subiect.

Starea de anxietate
     Dacă unele situații îți cresc starea de anxietate (tuneluri, poduri), atunci fă un efort suplimentar și condu în astfel de situații când e mai puțin trafic. În cazul acesta, tunelurile sau podurile s-ar putea să nu ți se mai pară atât de înfricoșătoare.

Programează-ți călătoriile
     Programează-ți călătoriile cu mașina, dacă e posibil, pentru drumuri și ore mai puțin aglomerate. Ieși mai repede de la serviciu ca să nu prinzi orele de vârf. E bine să cunoști pe care din rutele pe care le vei folosi circulă mai multe camioane, dacă acestea te deranjează, și să le ocolești.

Experiența
     În cele din urmă, cu cât conduci mașina mai mult, cu atât încrederea ta va creste și vei putea să te confrunți cu orice obstacol îți va apare în drum. Dacă unele temeri pe care le ai par a fi exagerate, atunci metoda auto-hipnozei poate funcționa cel mai bine, pentru a le depăși.
 
Ai încredere în tine! Succes!
 
Sursa: http://www.permis-de-conducere.ro