Cum să-ți cântărești mașina

 

 

      Va propunem de aceasta data un exercițiu de amuzament: cântărirea mașinii personale printr-o metoda mai neobișnuita, fără a apela la cantar.

1. Măsoară presiunea in roti. Pentru acuratețea calculelor cel mai indicat este ca rotile sa aibă presiunea nominala data de cartea tehnica. Notează cu P1 presiunea roților din fata si cu P2 presiunea celor din spate.

2. Luați doua bucăți de hârtie cartonata, lungi de aproximativ 30 cm, o rigla, un pix si o foaie de hârtie A4 pentru a lua notițe.

Suna destul de bizar, nu? Cum sa cântărești o mașina cu numai doua bucăți de hârtie si o rigla?! Haideți sa aflam împreuna.

Măsuram amprenta fiecărei roti. Adică: poziționam cele doua bucăți de hârtie de o parte si de cealaltă a rotii, sub aceasta, pana când nu mai intra. Măsuram distanta dintre cele doua. Mutam apoi bucățile de hârtie in fata si in spatele aceleiași roti si măsuram distanta dintre ele. Notam cu L1 si L2 dimensiunile rezultate in urma măsurătorii.

Procedam la fel pentru fiecare roata. In mod normal ar trebui sa avem aceeași presiune si aceeași amprenta pentru rotile fata, respectiv pentru cele din spate.

Formula de calcul este : Masa mașinii = (amprenta roata fata x presiunea pe fata) x 2 + (amprenta roata spate x presiunea pe spate) x 2, unde Amprenta = L1 X L2

Toate unitățile de măsura au fost convertite in cele utilizate in Marea Britanie.

1 inch = 2.54 cm

1 atm = 14.7 psi

1 lb. = 0.45 kg

Daca masa finala obținuta este apropiata de valoarea data in talonul mașinii, înseamnă ca măsurătorile au fost efectuate corect.