Ce pantofi trebuie sa folosesti cand conduci?

Echipa pdc.ro / Postat in Sfaturi utile

 

 

 

Multi dintre noi nu ne gandim de doua ori la pantofii pe care ii purtam cand conducem masina, asta, bineinteles, pana cand un accident sau un potential accident devine rezultatul incaltamintei necorespunzatoare.

 

Nu exista nicio lege in Romania care sa interzica conducerea unei masini cu un anumit tip de incaltaminte, insa daca pantofii pe care ii porti pot fi cauza unui accident, consecintele pot fi serioase. Mai jos poti vedea cateva tipuri de incaltaminte care sunt sau nu sunt recomandate pentru condus, si de ce.

 

Pantofii cu toc inalt

E surprinzator ca pantofii cu toc nu sunt interzisi in timpul condusului. Acestia nu sunt cu siguranta recomandati.

Pericolele asociate cu pantofii sau cizmele cu toc inalt, pot insemna ca tocul sa se prinda in carpeta sau covoras tocmai cand esti pe punctul de a frana, astfel intarziind timpul de reactie sau impiedicand pedala de frana sa fie apasata pana la podea.

Tocurile inalte pot fi periculoase si din cauza ca impiedica piciorul sa se odihneasca complet pe podeaua masinii.

Atunci cand calcaiul se odihneste complet pe podeaua masinii, soferul poate muta piciorul mai usor intre acceleratie si frana, si poate aplica o presiune mai mare asupra pedalelor. Tocurile incetinesc timpul de reactie al unui sofer.

 

Slapii

Condusul in slapi sau sandale cu design similar, e de departe cel mai periculos. Pedalele se pot prinde usor intre picior si talpa slapilor, reducand semnificativ controlul asupra masinii. Slapii pot aluneca usor din picior in timp ce conduci si se pot incurca intre pedale.

 

Condusul descult

Daca trebuie sa alegi intre a conduce cu pantofi cu tocuri, slapi sau descult, ultima varianta este cea mai sigura. Desi este cea mai sigura, exista cateva pericole asociate cu acest tip de condus.

Unei persoane care nu e obisnuita sa umble sau sa conduca in picioarele goale, operarea pedalelor s-ar putea sa i se para incomoda, iar exercitarea presiunii, in special cand e nevoie de o oprire de urgenta, i se poate parea dureroasa, lucru ce poate duce la o reducere a controlului asupra masinii.

Alt risc asociat cu operarea pedalelor in picioarele goale, mai ales daca sunt ude, e ca pedalele pot deveni alunecoase. Ciorapii de nylon pot reduce tractiunea dintre picior si pedale, facandu-le alunecoase. De asemenea, in cazul unui accident, incaltamintea potrivita poatre reduce riscul de ranire a picioarelor.

Desi nu exista prevederi legale care sa te impiedice sa folosesti orice tip de pantofi doresti in timpul condusului, ca si sofer, este responsabilitatea ta sa alegi ceea ce iti ofera siguranta. Iti recomandam sa conduci cu pantofi comozi, fara tocuri sau talpa foarte groasa (bocanci).