Cum să îți alegi școala de șoferi

 

 

  Echipa pdc.ro

     Daca te-ai hotarat sa incepi scoala de soferi, vezi mai jos cateva sfaturi ce te vor ajuta in scurta calatorie spre mult ravnitul plastic roz :)

     Alegerea scolii de soferi este un pas important in obtinerea permisului de conducere. Promovarea instructorilor auto sau a scolilor de soferi le gasesti la tot pasul, de la anunturile lipite pe stalpi si pana la reclamele de pe net. Dar cum stii ca vei gasi omul potrivit ca sa te invete sa conduci?

 

Cum aleg instructorul?

Instructorul auto are un rol esential in formarea ta ca sofer si implicit in viitorul tau pe sosele. Din acest motiv este foarte important sa fiti cat de cat compatibili. Este bine sa ai o discutie cu instructorul inainte de a incepe cursurile impreuna si daca este posibil, chiar sa asisti la o sedinta de-a lui.

Ai grija sa te asiguri ca instructorul este autorizat de Ministerul Transporturilor sa desfasoare aceasta activitate. Nu orice autovehicul pe care scrie SCOALA are dreptul sa faca pregatire in vederea obtinerii permisului de conducere, deci intreaba la scoala de soferi daca instructorul pe care l-ai ales este abilitat pentru acest lucru.

Nu exista instructorul perfect si cu siguranta nu aceasta este conditia principala pentru a deveni un sofer bun, dar deoarece joaca un rol important in formarea ta, sunt trei criterii de care ar trebui sa tii cont cand iti alegi profesorul.

Rezultatele profesionale. Nimeni nu vrea sa fie instruit de o persoana care nu e foarte competenta in domeniul respectiv de activitate. Cum afli cat de priceput este instructorul tau?

Procentul de promovabilitate iti spune tot ceea ce trebuie sa stii despre competenta profesionala a unui instructor auto. La sediul scolii de soferi ar trebui sa gasesti afisate informatii despre cati cursanti a pregatit un instructor intr-un semestru si cati dintre acestia au promovat proba de traseu la prima examinare.

Un instructor performant n-ar trebui sa aiba o promovabilitate mai mica de 70%. Atentie insa: un instructor care a avut 2 cursanti, ambii promovati-adica 100% promovabilitate, nu insemna ca este mai performant decat un altul care a pregatit 50 de cursanti din care au promovat 30- adica 60% promovabilitate.

 

Experienta

Este un criteriu de asemenea important. Un instructor care profeseaza de multi ani si care pregateste, in medie, 80-90 de cursanti anual, este cu certitudine de preferat unuia care a intrat de curand in bransa. Nimeni nu se naste invatat, dar n-ai vrea sa se faca practica chiar pe tine.

 

Atitudinea

S-au dus vremurile cand instructorul te trimitea sa stergi indicatorul daca nu opreai la STOP ( n-ai oprit pentru ca nu l-ai vazut, nu l-ai vazut pentru ca e murdar - asa ca, mergi si sterge-l ca sa-l vezi data viitoare...). Cand ai gasit instructorul - competent si experimentat - poti fi sigur ca are si rabdarea sa-ti explice, ori de cate ori ai nevoie, acelasi lucru.

Pe scurt, astea sunt cateva dintre cele mai importante lucruri care trebuie avute in vedere inainte de a semna contractul cu scoala de soferi. Poti sa cauti scolile de soferi si instructorii autorizati din orasul tau pe pagina noastra dedicata. Click aici!

 

Postat in Sfaturi utile